Varatuomari Sirkka Salmi, Ristiinan Liikasia

Tapaamme varatuomari Sirkka Salmen, Ristiinan Liikasten sukuhaarasta
80-vuotias Sirkka Salmi (s. 12.10.1922) asuu Hyvinkäällä omassa viihtyisässä asunnossaan. Pari kertaa vuodessa hän pesettää ikkunat, käy edelleen itse kaupassa ja valmistaa melko usein oman ruokansa. Verenpainelääkitys aloitettiin 1977. Kaksi vuotta sitten häneltä leikattiin kohtusyöpä ja siinä yhteydessä myös munasarjat poistettiin. Muuten hän on ollut terve, edes flunssaa tai yskää ei ole hänellä ollut.

Sirkan äiti, Eva s. Saarenmaa (s. 16.08.1895 Anttola, k. 14.02.1967 Tampere) oli kirkkoherra Knut Saarenmaan (s.14.10.1862 Iitti, k. 07.06.1930 Kuhmalahti) tytär. Knut Saarenmaan äiti Maria Holmberg (s. Liikanen) (s. 22.06.1832 Ristiina, k. 1925 Hirvensalmi) taas oli suoraan alenevassa polvessa Ristiinan Liikasia, haudankaivaja Otto Liikasen (s. 17.06.1801 Ristiina, k. 15.05.1883) tytär. Sirkan isoisän Knut Saarenmaan (ent. Holmbergin) lapsuuden perhe asui aluksi Jaalassa (Liikasen mäellä). Knutin äiti Maria Holmberg muutti ensimmäisenä Oton lapsista Pernajaan ja sittemmin Iiittiin, missä hän meni naimisiin nimismies Johan Jakob Holmebrgin kanssa. Leskeksi jäätyään 34-vuotias Maria muutti lapsineen Hirvensalmelle, jossa asui paljon haudankaivaja Otto Liikasen jälkeläisiä.

80-vuotias Sirkka SalmiSirkan äidin ylioppilaskuva

Sirkan äiti Eva ja isä FM, rehtori Aarre Salmi


Sirkan lapsuuden perhe asui vuodesta 1920 Viipurissa. Sirkan äiti avioitui FM Aarre Salmen kanssa. Häät olivat Kuhmalahdella heinäkuussa 1920. Viipurissa Salmien perheeseen syntyi ensimmäisenä poika Jaakko 12.2.1921, vajaa vuosi myöhemmin tytär Sirkka. Oikealla olevassa kuvassa on raskaana oleva, Sirkan äiti Eva poikansa Jaakon kanssa Viipurissa.

Viipurista Sirkan lapsuuden perhe muutti Tampereelle v. 1940. Perhe oli sotaa paossa Hirvensalmella kaukaisten sukulaisten leski Rauha Kilkin (s. Marttisen) luona Lelkolan kylä,ssä. Rauha oli kirkkoherra Knut Saarenmaan äidin Maria Holmbergin (s. Liikasen) sisaren Ida (Iita) Marttisen (o.s. Liikasen) tytär. Leski Rauha Kilkin talossa oli sotaa paossa myös muitakin Ristiinan Liikasten jälkeläisiä mm.Olli Liikanen puolisoineen (Hilma s. Puurunen) ja lapsineen, poika Urho (s. 23.11.1924 Helsinki, k. 28.05.1977 Helsinki), tytär Marja Hillevi Charlotta Ilmoni (s. Liikanen) (s. 21.03.1927) ja tytär Tuula Liikanen (s. 26.09.1937). Olli Liikanen on haudankaivaja Otto Liikasen pojan, Hirvensalmella kestikievaria pitäneen Otto Liikasen ja Charlotta Emilia s. Bergströmin poika (Olli Herman Johannes Liikasen s. 06.06.1889 Hirvensalmi, k. 04.01.1963 Helsinki). Näin siis leski Rauha Kilkki, Knut Saarenmaa ja Olli Herman Johannes Liikanen olivat keskenään serkuksia. Sirkan äiti Eva ja Olli Liikasen lapset Urho, Marja ja Tuula olivat taas vuorostaan keskenään pikkuserkkuja.

Hirvensalmella asui tuolloin vielä Sirkan isoisän Knutin sisar ja äidin Evan täti Jakobina Holmberg (s. 12.09.1957 Iitti, k. 11.05.1946 Hirvensalmi.

Jatkosodan aikana Sirkka oli lottana Aunuksessa kesästä 1943 syksyyn 1944. Kun lähtö tuli, silloin hän todella pelkäsi. Oli valoisa kesä ja piti odottaa yöhön hämärän tuloa. Päästiin kuitenkin lähtemään ja sitä tietä Sortavalaan, sieltä Varkauteen ja sitten kotiin Tampereelle.

Nuoret yloppilaat Sirkka ja Jaakko, sisar ja veli

Sirkka pääsi ylioppilaaksi vuonna 1943. Hän kirjoittautui Helsingin lainopilliseen tiedekuntaan ja suoritti ylemmän lainopin tutkinnon kuten veli Jaakkokin. He kummatkin toimivat varatuomareina, Sirkka Espoon, Helsingin maalaiskunnan ja Helsingin verotoimistoissa, Jaakko taas Tampereen verotoimistossa.

Sirkka liittyi vuonna 1961 Bahai'n järjestöön, jonka Suomen kansallisen henkisen neuvoston sihteerinä hän toimi noin 20 vuotta. Hän tutustui Bahai'-liikkeeseen äiti Evan ja äidin ystävän välityksellä Tampereella. Bahai'ssa kiinnostaa erityisesti se, että kaikissa uskonnoissa on jokin yhdistävä tekijä. Bahai't uskovat, että uskontana Bahai toimii tulevaisuuden maailmassa eri uskontoja yhdistävänä uskontona, jolloin kaikilla on yksi yhteinen kieli oman äidinkielen ohella, yksi yhteinen paino- ja rahajärjestelmä ja yhteinen kirjoittamistapa.

Jokaisessa maassa toimii yhdeksän henkilön muodostama kansallinen henkinen neuvosto. Bahai't järjestävät omilla paikkakunnilla kesä- ja talvikouluja. Naiset ja lapset ovat erittäin tärkeitä Bahai'lle. Erityisesti äidin tulee olla hyvin koulutettu ja valistunut, onhan hän aina lastensa ensimmäinen opettaja. Bahai korostaakin naisten aseman yhdenvertisuutta miesten kanssa, jopa asettaa naiset korkeammelle kuin miehet. Työtä pitää kaikkien osata tehdä. Bahai't organisaationa on maailmanlaajuinen.Suomen Bahŕ'iden Kansallinen Henkinen Neuvosto Haifassa vuonna 1983. Sirkka on kuvassa kolmas oikealta.

Sirkalle ovat olleet läheisiä ihmissuhteita veli Jaakko perheineen, täti Salme Strandman, eno Paavon pojat Pekka ja Antti Saarenmaa. Veljen tytär Outi Cöner (ent. Klockmann, s. Salmi) perheineen asuu Saksassa. Outin perheeseen kuuluvat turkkilaisen aviopuolison Sena Cönerin lisäksi tytär Chantal (s. 1997) ja poika Dion (s. 1999) Outi on koulutukseltaan kansantaloustieteen lisensiaatti ja ammatiltaan yksityisyrittäjä. Aviopuoliso Sena Cöner toimii taas nykyisin antikkikauppiaana. Outin perheessä Sirkka on vieraillut monta kertaa Salem-Neufrachissa, Saksassa, viimeksi vuosien 1999-2000 vaihteessa.

Kuvassa on Sirkka, veljen tytär Outi ja hänen vanhin lapsensa, tytär Chantal.

Tärkeitä asioita Sirkan elämässä ovat oikeustieteen kandidaatin ja varatuomarin tutkinnot ja bahá'i-uskon löytäminen.

Lähteet

Sirkka Salmen haastattelu Hyvinkäällä 30.03.2003 (Helena Allahwerdi ja Pirkko Liikanen)

Paluu Ristiinan Liikasiin

Paluu sukuseuran pääsivulle

Päivitetty 14.04.2003 (PL)