Kuva (v. 1907) :Amanda Nykänen (o.s. Liikanen) sylissään Salli, takanaan puoliso Kalle Nykänen veljineen. Sallin äidillä Amandalla oli aitassa kyläkauppa, Nykäsen suvun oravannahkoilla ostettu talo emännöitävänä ja kuusi lasta.

SALLI-OPETTAJA LEGENDA JO ELÄESSÄÄN

Syksyn lehtien varistessa, kesän hyvästijättöä seuratessa, saimme suruviestin: kylämme elämään niin kauan vaikuttanut opettaja Salli Nykänen oli siirtynyt pois tästä elämästä muutaman viikon sairastettuaan.Se hiljensi monen kyläläisen muistelemaan niitä vuosikymmeniä, jotka tämä pidetty henkilö täällä eli.

Salli Nykänen syntyi 4.7.1907 Juvan Kaivomäessä ja kuoli 19.9.1984 Mikkelissä. Neljäkymmentä vuotta opettaja Nykänen, kyläläisille Salli-opettaja, palveli kyläämme. Kaksi sukupolvea hän ennätti opettaa lukemaan. Koulutyönsä ohella hän osallistui kylän rientoihin. Hän oli nuorisoseuran perustajajäsen, myös maatalousnaisten perustajajäsen ja ahkera mukana olija ompeluilloissa ja kursseilla. Erikoisesti olivat hänen sydäntään lähellä nuoret ja raittiustyö. Hän oli myöskin Nääringin Raittiusseuran perustajajäsen ja sielu vuosikymmenten ajan saaden ansioistaan Raittiuden Ystävien hopeisen ja kultaisen ansiomerkin.

Salli-opettaja oli tunnettu reippaana ja vaatimattomana ihmisenä. Ensimmäisinä kouluvuosinaan Nääringin koulussa kulki hän kotiinsa Kaivomäkeen yöksi, kesällä jalkaisin tai polkupyörällä, talvisin suksilla. Edestakaista matkaa kertyi yli 25 kilometriä. Kotona maalaistalossa oli aina työtä; hän halusi autella kotiväkeään ja samalla tuli hoidetuksi kuntoa aivan luonnollisella tavalla. Terveyden tiedettiinkin hänellä olleen aina rautaisen.

Salli on Juvan Liikasia

Tekstin lähetti Annikki Liikanen Juvalta