Miten Liikasten suku hakeutui Reisjärvelle

Kuluvan vuosisadan alussa maassamme tapahtui huomattavan suurta muuttovirtausta Amerikkaan. Vuonna 1901 oli Mikkelin seurakunnasta kotoisin oleva Otto Taavetinpoika Liikanen, s. 3.12.1881, päättänyt lähteä Amerikkaan parempaa toimeentuloa etsimään. Otto Liikanen tapasi Amerikassa tulevan puolisonsa, Reisjärveltä kotoisin olevan Amanda (Manda) Maria Kumpumäen, s. 14.2.1887. Avioliiton solmittuaan vuonna 1907 nuoripari halusi palata kotimaahan ja asettua asumaan Mikkeliin Oton synnyin sijoille.

Mandan isä Gabriel (Kaaperi) Kumpumäki kuoli pian tammikuussa 1908 Reisjärvellä Mandan äidin, Kustaavan jäädessä leskeksi. Oton ja Mandan ollessa hautajaisissa Kustaavan kerrotaan ihastuneen vävyynsä niin, että oli pyytänyt nuortaparia jäämään taloon asumaan. Ratkaisu Reisjärvelle muuttamisesta tapahtui tuolloin hautajaisreissulla ja muuttokirjatkin Mikkelistä ovat tulleet jo saman vuoden huhtikuussa.

Reisjärven Kangaskylän RN=11 Kumpumäki-niminen tila oli pieni, vain muutaman peltohehtaarin suuruinen, jonka he ostivat perikunnalta. Vuosien kuluessa Otto ja Manda laajensivat tilaa raivaten ja kuokkien uutta viljelys- ja laidunmaata. Otto oli erikoisen innostunut uudisraivauksesta ihaillen Pohjanmaan lähes kivettömiä maita, joita oli helpompi raivata. Maa- ja metsätaloustöiden lisääntyessä Otto ja Manda alkoivat tarvita enemmän apua. Lapsiakin oli syntynyt jo Otto Edvart, Arvi Eemeli ja Ida Elina.

Palkollisia olisi tietenkin ollut saatavilla omalta paikkakunnaltakin, mutta kun Otolla oli Mikkelissä omiakin sisaria, hän pyysi ensimmäiseksi sisar-Hilmaa tulemaan. Niinpä Hilma Sofia Liikanen, s. 16.2.1897, muutti Reisjärvelle vuonna 1913 Otto-veljen taloon talousapulaiseksi. Kohtalo kuljetti niin, että Hilma avioitui talollisenpoika Juho Heikki Pesolan kanssa jo vuonna 1916.

Hilman avioiduttua ja perustaessa oman perheen Reisjärvelle Kangaskylään, muutti samana vuonna toinen sisar Anna Elina, s. 28.10.1889, jatkaen veljensä Oton luona talousapulaisena. Elinan kohdalla kävi pian myös samalla tavalla eli hän löysi elämänkumppanin Reisjärveltä avioituen talollisenpoika Kalle Puurulan kanssa.

Oton sisaruksista oli myös Reisjärvellä 1920-luvun alkupuolella Hiskias- ja vv. 1926-27 Sylvi Liikanen. Hiskias muutti Kanadaan ja Sylvi palasi synnyinseudulleen Mikkeliin.

Vuonna 1924, jolloin Oton ja Mandan perheeseen oli siunaantunut jo 9 lasta, joista yksi kuoli, he ostivat samassa pihapiirissä (naapurina) olleen maanviljelystilan. Kumpumäen tilan viljellyn maan pinta-ala oli silloin jo 30 ha.

Vanhemmista lapsista alkoi jo olla apua työnteossa ja niin ruvettiin isompaa navettaa rakentamaan. Vuonna 1926 valmistui 18-lehmän kivinavetta, jonka rakentajina olivat "savolaistyyliseen" rakentamiseen perehtyneet Myyryläiset Mikkelistä.

Otto Liikasen, Hilma Pesolan ja Elina Puurulan perheille syntyi lapsia seuraavasti: Otolle ja Mantalle 10, Hilmalle ja Heikille 9 ja Elinalle ja Kallelle 10 lasta. Lapsien ja lastenlasten lukumäärä on 105 ja kun lastenlastenlapsetkin lasketaan mukaan Liikasten Reisjärven sukuhaaraan kuuluu n. 200 henkilöä.

Sukuhaaran vanhin elossa oleva henkilö on Otto Liikasen vanhimman pojan Arvin leski Lahja Kaarina Liikanen, hän on 87-vuotias ja nuorin Otto Liikasen Paavo nimisen pojan Hannun ja vaimonsa Eijan poika Joonas Mikael Liikanen iältään 1 vuotta.

Liikasten sukua täällä Reisjärvellä on kertynyt 86 vuoden aikana jo todella paljon. Sukuun kuuluvista monet ovat jo nuorella iällään muuttanut täältä ympäri Suomea ja aina ulkomaille asti.

Suvun historiaa keräsivät Sirkka Leppälä ja Paavo Liikanen.

Lähde: Liikaslinkki 2/1994