63-vuotiaana isoäitinä filosofian tohtoriksi

Sukuseuran tiedottaja Helena Allahwerdi (o.s. Liikanen) on toiminut koko ammattillisen uransa aikana kansainvälisyyskasvatuksen kouluttajana. Tänä aikana hän on ehtinyt vastata monista laajoista kansainvälisyyskasvatuksen kokeilu- ja tutkimushankkeista aina varhaiskasvatuksesta aikuiskasvatukseen ja seniorien toimintaan. Hänet tunnetaan erittäin innostuneena ja motivoituneena kansainvälisyyskasvattajana koko maassa ja ulkomaillakin. Ihmisen julkinen ja yksityinen asema ja vastuu monissa vaikeissakin kansainvälisissä kysymyksissä on ollut hänelle erittäin polttava haaste moniin erilaisiin projekteihin.

Kuvassa vasemmalta oikealle vastaväittäjät dosentti Jorma Kytömäki ja professori Tapio Varis, kustos professori Hannele Rikkinen ja väittelijä Helena Allahwerdi

Helena sylissä pojan poika Jesper

Helena väitteli filosofian tohtoriksi Helsingin yliopistossa 13.6.2001 aiheena "Kansainvälisyyskasvatuksen suosituksista maailmankansalaisen kypsyyskokeeseen. Suomen YK-liitto kansainvälisyyskasvattajana 1970-2000". Työssä paneudutaan kansainvälisyyskasvatuksen legitimointiin Suomessa. Perinteisiä keinoja toteuttaa kansianvälisyyskasvatusta ovat olleet opetussuunnitelmatyön tukeminen, kasvattajaseminaarit, luennot, tapahtumat ja niitä tukevat opetusaineistot. Toimintakertoja on karttunut kolmenkymmenen vuoden aikana tuhansia ja niihin on osallistunut kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Tutkimus- ja kokeiluprojektin innovaatio perustuu maailmankansalaisen kypsyyskokeeseen. Kysymyksessä on oppimismenetelmään rinnastettava yksittäisten tai ryhmien tekemä kansainvälisyyskasvatuksen projekti. Kolmen viimeisen vuoden aikana näitä töitä on YK-liitolle tuotu tarkastettavaksi 811 kypsyyskoetta (1.5.2001). Töitä arvioidaan sekä itseohjautuvan että tutkivan oppimisen kriteereillä, joita ovat kypsyyskokeen kattavuus, kansainvälisyyskasvatuksen sisällöt, maailmankuva ja merkitysperspektiivit, itseohjautuvan oppijan ominaisuudet, yhteistoiminnallisuus ja jaettu asiantuntijuus. Tutkimuksen perusteella ehdotetaan, että jokainen suorittaa maailmankansalaisen kypsyyskokeen ainakin kerran elämässään

Sukulaisista laamanni Jorma Piira puolisoineen osallistui Helenan karonkkaan

Akateeminen karonkka pidettiin Tamminiemen Kahvila Adjutantissa. Kuten akateemisiin tapoihin kuului Helena piti puheen jokaiselle viralliselle tarkastajalle ja ohjaajalle. Helenan aviopuoliso Munir Allahwerdi vastasi Helenan puheeseen klarinetin soitolla.

YK-liiton järjestämä karonkka pidettiin kirjailijaliiton talossa Töölönlahden rannalla. Tähän tilaisuuteen osallistui lukuisia työtovereita, ystäviä, tukijoita ja sukulaisia. Tilaisuus oli hyvin lämmin ja koskettava. Onnittelijoita oli niin paljon, ettei Helena itse ehtinyt edes syödä koko tilaisuuden aikana.

Helenan mittava asiantuntijuus ja ansiokas elämäntyö kansainvälisyyskasvattajana saavutti erään merkittävä:n rajapyykin nyt julkaistussa väitöskirjassa ja filosofian tohtorin tutkinnon saavuttamisessa.Tässä on mallia kaikille Liikasten senioreillekin. Elämän viisaus alkaa hahmottua vasta seniorina. Annettavaa löytyy loputtomiin.

Tuula Saarikoski pitää puhetta Helenalle. Oikealla Tuula ja Harri Liikanen sukuseurasta seuraavat kiinnostuneena repäisevää puhetta.

Senioriryhmä Oulusta onnittelemassa

Paluu Liikaslinkki-tiedotteiden sivulle