LEIVONNAISIA

Kesäkurpitsaohukaiset

n. 5 dl raastettua kesäkurpitsaa; 2 kananmunaa; 3 rkl öljyä; 1 ½ dl vehnäjauhoa; suolaa, kirveliä, sitruunamelissaa

Soseutta kesäkurpitsa tai raasta tuore kesäkurpitsa pieniksi paloiksi. Lisää munat, öljy ja jauhot. Lisää suola ja mahdolliset mausteet makusi mukaan. Paista taikinasta ohukaisia Tarjoa ohukaiset tuoresalaatin kanssa (esim. kreikkalaisen salaatin kera).

Sämpylät (Jaalan/Orimattilan Anna-Liisa Liikasen mukaan)

½ l juuston heraa lämmitetääb käden lämpöiseksi; 1 paketti hiivaa; kauraryyniä tai neljän viljan ryyniä

Annetaan nousta leivinliinan alla. Alustetaan. Lisätään suola siirappi, fenkoli, hiivaleipäjauhoja, öljyä, margariinia tai voisulaa. Nostatetaan, pyöritellään pyöreitä sämpylöitä, jotka voidellaan maidolla. Paistetaan 200 asteessa noin 6-7 minuuttia.

Liikasen mummin röhkönen ( Sirkka-Liisa Tupala o.s. Liikanen)

3 dl rikottuja ohraryynejä; 3 dl vettä; suolaa; ½ dl kauraryynejä; ½ dl vehnäjauhoja; 2 munaa; voita (öljyä); 2 pr kermaviiliä;

Kiehauta ohraryynit ja anna turvota. Sekoita muut aineet joukkoon. Paista hyvin voidellulla pellillä 200 asteessa.

Porkkana-kesäkurpitsarieskat

4 isoa rieskaa; 1 dl vettä tai keitinlientä; 2,5 dl porkkana-kesäkurpitsasosetta; 1/2 tl suolaa; 1 dl maissijauhoa; 0,5 dl hirssijauhoja; 2 rkl öljyä

Keitä porkkanat ja kesäkurpitsat vähässä vedessä. Ota keitinliemi talteen. Soseuta keitetyt porkkanat ja kesäkurpitsa. Lisää muut aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele leivinpaperille neljä isoa rieskaa. Paista 250 asteessa 20 min.

Suklaasydän (Jaalan/Orimattilan Anna-Liisa Liikasen mukaan)

100 g taloussuklaata; 100 g margariinia tai voita; 1 dl sokeria; 3 kananmunaa; 1 ½ dl vehnäjauhoja; 1 tl leivinjauhoa; 1 tl vanilliinisokeria;; Kostutus: omenamehua

Sulata suklaa mikroaaltouunissa tai vesihauteessa. Lisää siihen rasva ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää haaleaksi jäähtyneeseen suklaaseokseen munavaahto sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada seos kevyesti voideltuun ja korppujauhetettuun pyöreään tai sydänvuokaan. Kypsennä uunissa 170 asteeseen n. 35 min. Halkaise jäähtynyt kakku ja kostuta halutessasi. Pane pohjalevyn päälle hedelmäsose ja mahdollisesti paksua kermaa rahka kermavaahtoa. Nosta toinen levy täytteen päälle. Sulata suklaa ja levitä se veitsellä tai lastalla tasaiseksi kuoreksi kakun pinnalle. Koristele pinta ennen suklaan kuivumista.

Mureat piparkakut (Jaalan/Orimattilan Anna-Liisa Liikasen mukaan)

3 munaa; 3 dl sokeria; 1 dl fariinia; 1 dl siirappia; 400 g rasvaa (voi olla myös öljyä); 3 tl kardemummaa; 1 tl kanelia; 1 tl neilikkaa; 1 tl inkivääriä; ½ tl maustepippuria ja pomeranssin kuorta; n. 9 dl vehnäjauhoa (1 osa hiivaleipäjauhoja ); 3 dl perunajauhoja; 3 dl soodaa

1) Munat ja sokeri vaahdotetaan 2) Lisätään mausteet, jauhot ja sooda sekoitetaan keskenään ja lisätään taikinaan 3) muokataan notkeaksi 4) Paistetaan 225 asteessa Taikina tehdään edellisenä iltana ennen paistamista

Kurpitsakakku

1 dl auringonkukkaöljyä; 2 munaa; 1 dl vettä; 3 soseutettua kurpitsaa (n. 600 gr); 5 dl vehnäjauhoja; 1 tl merisuolaa; 2 tl raastettua muskottipähkinää; 1 tl soodaa; 2 dl fariinisokeria; 1 dl hasselpähkinöitä rouheena; 1 dl rusinoita

Sekoita öljy, vatkatut munat, vesi ja kurpitsasose. Sekoita toisessa astiassa kaikki kuivat aineet. Yhdistä sekoitukset. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun pitkänomaiseen kakkuvuokaan. Paista kypsäksi miedossa uuninlämmössä n. 170 C noin 1,5 t. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.

Kesäkurpitsapiiras

Taikina. 100 g voita tai margariinia; 3 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja; 3-4 rkl kylmää vettä;

>i>Täyte: 2-3 (runsas 600 gr.) kesäkurpitsaa; 1 dl kermaa, smetanaa, kermaviiliä tai crème fraichea; 1 sitruuna; 3-4 rkl fariinisokeria; 1/2-1 tl inkivääriä; 3 munaa

Tee täyte ensin. Pese ja paloittele kesäkurpitsat. Keitä palat vedessä kypsiksi. Valuta ja soseuta kurpitsat. Jos sose on hyvin vetistä, pane se lävikköön valumaan pohjan valmistuksen ajaksi. Mausta sose sitruunanmehulla ja halutessasi raastetulla kuorella, sokerilla ja inkiväärillä.

Sekoita jauhot ja huoneenlämpöinen rasva. lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina torttuvuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 200 asteessa 10.15 minuutttia. Kaada kesäkurpitsasose puolikypsälle paistospohjalle. Työnnä piirakka takaisin uuniin ja paista edelleen 10-15 minuuttia. Tarjoa piirakka lämpimänä kylmän kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai pehmeän vaniljajäätelön kanssa.

Paluu Liikasten herkkujen etusivulle

Paluu seuran pääsivulle