Sirkka Laakkonen, kuvataiteilija

SIRKKA LAAKKONEN

Seuraavassa Sirkan ajatuksia maalaamisesta ja kuvataideopinnoista sekä kuvia hänen maalauksistaan

Sirkka Laakkonen 08.11.2002

LIIKASTEN ESIÄIDIT MAALAMISEN MALLINA

Aina joskus minulta kysytään, miksi olen alkanut maalata. Se, että yleensä olen ajatellut sitä eräänä mahdollisuutena käyttää minulle annettu elinaika mielekkäästi, ja siten vielä ottaa asiat vakavasti, johtuu melkoisella varmuudella siitä, että jotkut Liikanen -suvun esiäideistä ovat tunteneet samoin ja minulle on kertynyt ripaus aikojen kuluessa sitä, mitä kutsutaan lahjakkuudeksi. Minä itse mielelläni sanoisin, että ainakin tässä tapauksessa on kysymys siitä, että olen perinyt maalarin silmät. Näen paljon mielenkiintoista ympärilläni. Maailma on täynnä upeita värejä ja muotoja.

Minkälaista maalaan on sitten aivan puhdasta sattumaa. Olen sattunut olemaan tietyssä paikassa tiettyyn aikaan ja tapaamaan tiettyjä ihmisiä. Ei siihen muuta tarvita.

KENIAN VUODET

Minulla on ollut onni olla naimisissa asioista kiinnostuneen ja ennakkoluulottoman miehen kanssa. Yhdessä kahden lapsemme, 7-vuotiaan Arin ja 4-vuotiaan Teron kanssa muutimme alle kolmikymmpisinä Keniaan, missä mieheni ansaitsi perheelle leipää kehitystyöntekijänä. Siellä vanhempi poikamme, joka alle kaksi-vuotiaana oli opetellut kirjaimia mainosvaloista kadulla kävellessämme, liittyi paikalliseen taidekerhoon. Sieltä sitten samasta kerhosta löytyi minullekin oma opettaja ja aloin maalata muotokuvia. Muutettuamme Keniasta takaisin Suomeen viiden vuoden päästä jatkoin maalaamista sununtaisin. Arkipäivisin opetin lähinnä aikuisia ihmisiä tekemään käsitöitä.

SINGAPORE - NANYANG WORLD SCHOOL OF FINE ARTS

Asuttuamme Suomessa kuusi vuotta muutimme mieheni työn vuoksi Singaporeen. Pojat olivat jo isoja siinä vaiheessa. Ari pääsi ylioppilaaksi samana keväänä, kun muutimme Singaporeen. Tero siirtyi lukioon United World Collegeen Singaporessa, missä minäkin etsin itselleni paikan opiskella taidetta ja liityin Nanyang School of Fine Arts -nimiseen taidekouluun. Siellä tein akvarelleja, piirustuksia ja öljyväritöitä. Singaporessa oli myös useita kiinalaisen maalauksen ryhmiä. Suomalaisten ryhmään tarvittiin yksi henkilö lisää, joten minä menin mukaan.

Meillä kun oli motivoiva opettaja ja mukava ryhmä, kinalainen maalaus alkoi kiehtoa yhä enemmän niin, ettei lopuksi aikaa jäänytkään enää muulle maalaamiselle. Opettajamme rohkaisemina saimme aikaan neljän naisen yhteisnäyttelyn paikallisessa Ranskan kulttuurikeskuksessa, jonka mm. lehdistö huomioi. Sitä pidettiin perin ainutkertaisena, että länsimaalaiset naiset oppivat maalaamaan niin kiinalaisittain.

NEW YORK - SCHOOL OF SACRED ARTS

Kun mieheni työnantajan kutsusta muutimme reilun kolmen vuoden Singaporen ajan jälkeen New Yorkiin, etsin taas paikallisen taidekoulun, joka oli Manhattanilla toimiva School of Sacred Arts. Siellä käytyäni kiinalainen vanha professori, joka oli opettajani, ehdotti, että alkaisin käydä hänen luonaan yksityistunneilla, minkä teinkin.

Manhattan oli aivan erinomainen niin kiinalaisen kuin minkä tahansa muun taidemaalauksen harrastamiseen mahtavine taidemuseoineen. Oli minulle suuri onni löytää opettajani ja päästä hänen oppilaakseen. Ihmiset tulivat tuntien ajomatkan päästä hänen opetettavakseen.

ESPOO - TAIDEYHDISTYS ESPOO ART ry

Kun taas kolmen vuoden päästä oli muutto edessä ja palasimme takaisin kotimaahan, Espoosta löytyi minulle sopiva taideyhdistys: Espoo Art ry. Vähän liittymiseni jälkeen yhdistys tarvitsi uuden sihteerin. Ajattelin, että se on oiva keino tutustua muuttuneeseen kotimaahan. Nyt olen edelleenkin Espoo Art ry:n sihteeri. Yhdistyksen koulutusohjelmat ovat olleet erittäin tärkeitä kuvataiteen oppimisen ja osaamisen kannalta. Mm aivan uutena on tullut kuvanveisto. Lisäksi olen taas alkanut maalata muotokuvia. Siihen olen saanut lisäoppia Serguei Zlenkon hyvässä opetuksessa Akateemisessa piirustus- ja maalauskoulussa.

Joskus tuntuu siltä, ettei ikinä voi oppia liikaa. Maalaus on vähän kuin golfin pelaaminen; aina pitäisi pyrkiä parempaan ja tulos on kiinni siitä, mitä on korvien välissä. Toisaalta uutta ja lisää on mukava oppia. Todennäköisesti ilman esiäideiltä saatuja geenejä koko hommassa ei olisi mitään mieltä. Sitten kun sattuu se ihme, että katsojan ja maalauksen välille syntyy suhde, maalauksen olemassaolon oikeus on vahvistettu.

LAPSET JA LAPSENLAPSET

Ari, Victoria ja kaksoset (kesä 2002)

Anna Matilda Sebastina s. 16.07.2000

Tuomas Sebastian Ralph, s. 16.7.2000