Vuoden 1995 vanhin: Henriikka Kuuva (Juva)

Henriikka Kuuva (6.6.1900-17.6.1994) on Mikkelin Liikasiin kuuluvan Risto Liikasen jälkeläisiä seitsemännessä polvessa. Viidennen polven Antti Juhanilla oli kolme poikaa, joista nuorimmaisen 7.4.1876 syntyneen Otto Albinin tytär 6.6.1900 syntynyt Henriikka oli. Hän syntyi tuolloin Kangasjärven torppaan Juvalla. Henriikka lähti nuorena piikomaan. Piikomassa ollessaan hän tapasi työnjohtaja Hermanni Kuuvan ja he menivät naimisiin asuen Kuuvan talossa Juvan Remojärven kylässä. Pientä maatilaa viljellyt pariskunta sai aikanaan yhteensä kahdeksan lasta, neljä tyttöä ja neljä poikaa. Nuorimmainen syntyi 15.2. 1939. Tällöin Hermanni oli jo kutsuttu rintamalle ja sota syttyikin paria viikkoa myöhemmin. Poikansa ristiäisiin Hermanni sai lomaa, mutta kaatui vain viikkoa ennen talvisodan päättymisen vuonna 1940.

Henriikka jäi yksin kahdeksan pienen sotaorvon kanssa pieneen mökkiin Juvalle. Perhettä oli vietävä etteenpäin yksin parin lehmän, vähäisenlihakarjan ja valtiolta tulleiden eläkkeiden varassa. Lasten aikuistuessa ei Henriikka pelännyt ottaa velkaa, vaan osti maata ja ns. kylmän tilan ja pääsi oman orren alle. Työtä riitti, pellot raivattiin lasten kanssa ja rakennettiin talo keskelle korpea, jota Henriikka emännöi siihen saakka, kunnes poika Pentti toi vaimon jatkamaan emännän askareita.. Elämä oli työtä ja raatamista, lapsetkin jokainen oppi työtä tekemään. Henriikka muutti myöhemmin Mikkeliin ja oli siellä muutaman vuoden, ja palasi takaisin kotiin Juvalle. Korkea ikä toi liikkumivaikeuksia, mutta mieli säilyi virkeänä ja elämänmyönteisenä.Vanhuuden päivät hän vietti Kuharannan vanhainkodissa. Oman Liikas-haaran lisäksi Henriikkaa kiinnostivat myös muut suuseuran asiat. (Anna-Liisa Häkkinen - Henriikan tytär)

Paluu perinteiden isän/äidin etusivulle

Paluu seuran pääsivulle