KEITTOJA

Lempeänmakuinen kaalikeitto (Anna-Liisa Liikasen mukaan)

8 dl vettä; 1 tl suolaa; 1 kukkakaali tai 3-4 parsakaalia; 1 sipuli; 2 porkkanaa; 1-2 valkosipulinkynttä puserrettuna; 1 rasia sulatejuustoa; 150-200 g keittokinkkua, hienonnettua persiljaa tai ruohosipulia;

1) Leikkaa kaali ohuiksi viipaleiksi. 2) Hienonna sipuli ja leikkaa porkkanat viipaleiksi. 3) Keitä kasviksia suolalla maustetussa vedessä n. 10 min. 4) Lisää joukkoon puserretut valkosipulinkynnet ja sulatejuusto. Anna kiehua vielä 5 min. 5) Lisää kuutioitu tai suikaloitu kinkku. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. 6) Ripottele tarjolle tuotaessa keiton pinnalle runsaasti silputtua persiljaa tai ruohosipulia.

Haitilainen kesäkurpitsakeitto

2 rkl öljyä; 1 sipuli; 1-2 rkl valkosipulia; 1-2 tl pilkottua tuoretta chiliä 1,5 l vettä; 1 l pilkottua kurpitsaa; 2 perunaa; 2 porkkanaa; 1 nauris; 6-8 kokonaista neilikkaa; 3 rkl tuoretta persiljaa; 1 tl suolaa; (1 dl kermaa tai soijakermaa)

Paista sipulia, chiliä ja valkosipulia hetki äljyssä. Lisää vesi, kuutioidut kasvikset ja mausteet. Hauduta n. 45 min (poista neilikat) ja tarjoile. Lisää lopuksi kermaa jos haluat. (Tuija Ruuska, kasviskarnevaalit, 1998, 70)

Minestronekeitto roomalaisten tapaan

3 rkl oliiviöljyä 1 sipuli; 2 rkl tomaattipyrettä 2 dl tomaattimurskaa; 3 perunaa kuutioituna; 2 porkkanaa kuutioituna; 2 dl tuoreita tai pakastettuja viherpapuja; 1 sellarinvarsi; 2-3 rkl murskattua valkosipulia : 2 l vettä 1 pienehkö kesäkurpitsa; pieni kukkakaali; 1 dl kokojyväpastaa;2 tl suolaa; mustapippuria;1-2 tl tuoretta rosmariinia;2 rkl tuoretta basilikkaa; 3 rkl tuoretta persiljaa

Paista pilkottua sipulia, valkosipulia ja tomaattipyrettä hetki öljyssä, lisää tomaattimurska sekä vesi, peruna, porkkana, sellaeri ja tuoreet viherpavut kattilaan. Hauduttele puolisen tutia ja lisää kesäkurpitsa, kukkakaali, pasta ja tuoreet yrtit. Lisää vettä tarvittaessa. Keitä 10-15 minuuttia ja tarjoile juustoraasteen kera. (Tuija Ruuska, Kasviskarnevaalit 1998, 195)

Aasialainen kasviliemi

4 porkkanaa; 4 sellerin vartta; 2 sipulia; ruohosipulia; 1 tl suolaa; punttia tuoretta korianteria; 3 peukalonpään kokoista inkiväärin palaa; 2-3 kynttä valkosipulia; 2-3 dl kuivattuja siitakesieniä tai muita kotimaisia sieniä) ; 3 l vettä 3 rkl soijakastiketta; 1 tl suolaa

Pilko vihannekset reiluiksi paloiksi. Halkaise sipulinkynnet ja viipaloi inkivääri. Laita kaikki ainekset (paitsi suola ja soija kastike) kattilaan kiehumaan ja keittele noin 1-2 tuntia. Siivilöi liemi ja lisää lopuksi suola ja soija. (Tuija Ruuska, kasviskarnevaalit 1998, 11)

Kesäkurpitsakeitto

500 g kurpitsaa; 5 dl vettä; 7 dl maitoa: yrttisuolaa; valkosipulijauhetta

Kuori kurpitsa ja poista siement. Kuutioi. Keitä kurpitsat kypsiksi vedessä. Soseuta ja kaada kattilaan. Lisää keittoon maito(kerma) ja mausteet ja kiehauta keitto. Keiton voi tarjota esim. lämpimien juustovoileipien kanssa.

Kurpitsakeitto

1 l kuutioitua kurpitsaa; 1 purjo; 2 valkosipulinkynttä viipaleina; 1 l vettä tai aasialaista kasvislientä 1-2 rkl pilkottua sitruunanruohoa; 2 rkl soijakastiketta; 2-3 limenkehteä (puolikkainen); 1 rkl ruskeata sokeria tai ananasmehua; 1-2 tl punaista currytahnaa (** ks erillinen)

Laita kaikki aineet kattilaan paitsi soija ja anna kiehahtaa. Keitä 10-15 min, niin että kurpitsa on juuri ja juuri kypsää. Lisää soija ja tarjoile. (Tuija Ruuska, kasviskarnevaalit, 1998, 13)

Kasvisborssikeitto

1 l kiehuvaa vettä; 1 kasviskuutio; 3 punajuurta; 1 pieni punakaali; 1 purjo; 1 sipuli; pala selleriä; 2 valkosipulin kynttä; 2 rkl öljyä; 1 sitruunan mehu;;1 laakerinlehti; mustapippuria; timjamia

Paloittele sipuli, purjo, punakaali ja selleri. Suikaloin punajuuri. Kuumenna öljy kattilassa, lisää kaali, purjo, sipuli ja selleri. Kääntele kasviksia muutama minuutti öljyssä. Lisää kiehuva vesi ja kasviskuutio, valkosipuli, laakerinlehti ja mustapippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä n. Puoli tuntia. Lisää punajuuret, timjami ja sitruunan mehu. Keitä vielä n. 10 minuuttia. Tarjoa keitto smetanan kera.

Paluu Liikasten herkkujen etusivulle

Paluu seuran pääsivulle