Näin tekee Kangasniemen Liikanen Kalakukon pikku ahvenista

Pohja: 0,5 l vettä; - 1 pkt hiivaa; - 2 tl suolaa; - n. 3dl ruisjauhoja; - n 1dl vehnäjauhoja; - hieman öljyä

Täyte:- pikku ahvenia (paljon); - sian kylkeä (jossa myös kunnon läskiä); - 3 sipulia; - suolaa

Liota hiiva lämpimään veteen. Sekoita jauhot niin, että tulee vellimäinen seos. anna seoksen kohota liinan alla noin 2 tuntia, niin että se kuplii. Alusta taikina ruisjauhoilla (joukkoon, n 2 dl vehnäjauhoja), lisää hieman öljyä. Kohota taikinaa hetken aikaa. Kaulitse taikina suorakaiteen muotoiseen vuokaan niin että taikinaa tulee myös reunojen yli. Lado (käsipaperilla kuivatut) pikku ahvenia kerros "limittäin", lisää seuraavaksi sian kylkeä, suolaa ja sipulia, näin tee useampia kerroksia (ainakin 3). Kaulitse lopusta taikinasta kansi kukolle, taivuta reunat kanteen ja liimaa vedellä kiinni.

Paista kukkoa alkuun 250 asteen lämmössä niin että se saa kauniin mieluummin hieman tumman rusketuksen pintaansa. Tämän jälkeen laita vuoan päälle voipaperi arkki tämän päälle kasteltu (mieluummin pellavaa) pyyheliina jonka olet taitellut sopivan kokoiseksi. Tämän päälle vielä folio paperi. Uunin lämpötilan voit laskea 175-200 aseeseen. Välillä kurkistellaan folion alle ja kastellaan pyyheliinaa. Anna Kukon paistua "hymyillen" noin 5 tuntia.

Kolmannessa polvessa kukkoa tekee näin Sirkka Liisa Kuusisto

Kalainen keitto

1 sipuli; 1 purjosipuli; 1 l vettä; 200 gr pakastekalaa; katkarapuja; mustekalaa; 3 perunaa (voi jättää poiskin); 2 rkl tomaattipureeta; sitruunapippuria; valkosipulijauhetta; timjamia, suola; tilliä, ruohosipulia

Viipaloi sipuli ja purjosipuli - hauduta voissa tai öljyssä. Lisää tomaattipureet ja mausteet. Lisää kiehuva vesi sekä paloitellut kuoritut perunat. Keitä kunnes perunat ovat melkein kypsiä. Paloittele pakastekala ja mustekala keittoon. Keitä muutama minuutti. Lisää katkaravut. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää lopuksi hiennonnettu tilli ja ruohosipuli.

Sardini Erikoinen

1/2 punasipuli renkaina; 75 gr. kesäkurpitsaa viipaleina; 1 tl tuoretta hiennonnettua tilliä ; 2 perattua sardiinia; 2 rkl kuivaa valkoviiniä tai kasvislientä; 1 rkl tomaattisosetta; 1 tl sitruunankuorta; suolaa; vastajauhettua mustapippuria; 1 pieni viipaloitu tomaatti; 1 tl maissijauhoja; 2 tl sitruunanmehua; koristeena tillinoksa, sitruunanviipaleita

1) Sekoita sipuli, kesäkurpitsa ja tilli. Peitä seoksella pitkänomainen vadin pohja. 2) Tee vihannesten päälle tilaa kahdelle kalalle. Sekoita keskenään viini tai kasviliemi, tomaattisose, sitruunankuori ja mausteet. Kaada seos kalojen päälle. 3) Peitä kannella ja kypsennä kovalla teholla 2 min. Aseta tomaattiviipaleet kalan päälle. Peitä uudelleen ja kypsennä keskikovalla teholla 3 1/2 - 4 min. tai kunnes kala ja vihannekset ovat pehmenneet. 4) Aseta kala ja vihannekset lämmitetylle tarjoiluvadille. Sekoita keskenään maissijauhot ja sitruunanmehu, kaada kypsennysastiaan jääneen nesteen joukkoon ja kuumenna kovalla teholla 1-1 1/2 minuuttia, kunnes seos sakenee. Sekoita 2-3 kertaa. 5) Tarkista mausteet ja kaada kastike kalan ja vihannesten päälle. Koristele tillillä ja sitruunalla. 6) Jos haluat sardiineihin rapean pinnan, pane ne kastikkeen kypsyessä muutaman voinokareen kera kuuman grillin alle.

Paluu Liikasten herkkujen etusivulle

Paluu seuran pääsivulle