Johanneksen Liikassista

Johanneksen Liikasten tiedossa oleva alkujuuri

Johanneksen Liikasista saatiin aimo annos lisätietoa, kun Juha Liikanen liittyi seuraamme ja kantoi heti kortensa kekoon toimittamalla ison nipun meille uutta tietoa täydentämään vanhaa. Sukuseuran alkuaikoina tämä haara putkahti esille, kun tutkittiin laulaja Erkki Liikasen juuria. Pääjuuri ulottui silloin Tuomas Tuomaanpoika Liikaseen, ehkä vähän kauemmaksikin.

Tuomas Tuomaanpoika Liikanen oli renki, talollisen vävy ja talollinen Johanneksesta. Hän syntyi joko 1781 tai 1787 Pernajassa (rippikirjan mukaan.) ja kuoli 23.7.1857 Johanneksessa. Tilan nimi oli Päätilä nro 1 ja 2. Hänet vihittiin 1. avioliittoon 3.1.1809 Eeva Yrjöntytär Knuutilan kanssa. Vaimo oli talollisen tytär Johanneksen Knuutilasta ja hän oli syntynyt 1792 ja kuoli 23.10.1829 . Vaimon vanhemmat olivat Yrjö Matinpoika Knuutila, s.1758, k.31.5.1808 ja Katri Juhontytär, s.1764, k.1824. Tuomas vihittiin toiseen avioliittoon 12.4.1830 Trångsundista kotoisin olevan Elisabet Kekäläinen äyräväisen kanssa. Tämä oli syntynyt 1808 ("oman ilmoituksen mukaan", huomautetaan rippikirjassa) ja kuoli 1850 Johannes, Päätilä nro 1 ja 2:ssa.

Johanneksen vihittyjen luettelossa Tuomaan vihkimismerkinnässä 1809 hänen sanotaan olevan "renki, nuori mies Viipurin srk:n Tervajoelta". Viipurin maaseurakunnan rippikirjasta Tervajoen tehtaan kohdalta löytyykin Tuomas, jonka syntymäajaksi on merkitty 1787. Hänen y1äpuolelleen on merkitty pariskunta, joka todennäköisesti on hänen isänsä ja äitinsä tai äitipuolensa. (Tuomas Dionysoksenpoika s. noin 1756 ja k.11.4.1805 vesitautiin 49- vuotiaana työmiehenä ja vaimonsa Eeva Hannuntytär.) Tuomas Tuomaanpojan alapuolella on mainittu Anna Tuomaantytär Liikanen, s.1797, joka 1815 meni avioon Tervajoen kylä nro 2 Junnolan talon pojan Juho Esanpojan kanssa ja on mitä todennäköisimmin Tuomaan sisar. Tuomaksen syntymämerkintää ei kuitenkaan löydy mistään, vaikka eräässä rippikirjassa hänen sanotaan syntyneen Pernajassa. Sisaren, Anna Tuomaantyttärenkään syntymämerkintää ei löydy vuodelta 1797, mutta rippikirjan ikätieto saattaa olla väärä ja Loviisan kaupungista (kuului Pernajan pitäjään) 1öytyi vuodelta 1792 seuraavanlainen merkintä: syntynyt 3.8.1792 itselliselle 1iivinmaalaiselle Tuomas Dionysiuksenpojalle ja Anna Dionysiuksentyttarelle, joka on 35 vuotias tytär Anna Katariina. Tämä voisi olla Tuomaan sisaren Annan syntymämerkintä ja silloin Tervajoella mainittu Tuomas Dionysiuksenpojan vaimo Eeva Hannuntytär olisi 2. vaimo.

Tarkistamista vaikeuttaa se, että Viipurin msrk:n rippikirjoissa on aukko (hävinneet)juuri silloin, kun Tuomas Dionysiuksenpoika on tullut sinne ja kun muuttokirjoja ei ole säilynyt, etsimistä eri seurakunnista riittää. Tuomiokirjoista voisi löytyä ratkaisu sillä rippikirjassa on maininta, että Tuomas Tuomaanpoika oli jättänyt "valituksen omaisuudenjako-oikeudelle" (ledamot vid egodelningsrätt) ja asia oli vireillä vuosikausia ja mainitaan viimeksi rippikirjassa 1853-62, samassa, jossa sanotaan Tuomaan syntyneen Pernajassa ja jossa hän kuoli 1857.

Dionysius on hyvin harvinainen nimi: sitä esiintyy IGI-kortiston mukaan vain muutamissa Karjalan pitäjissä ja Kangasniemellä(!). Etsinnät eivät kuitenkaan ole tuottaneet tulosta. Mentyään 1. avioon Tuomas oli vavynä Knuutilan talossa Johanneksessa. Avioliiton solmimisvuotta edeltänä vuonna toukokuussa 1808 talosta oli kuollut isänta Yrjö Matinp. ja hänen leskensa piti tilaa poikansa Aabelin,s.1800, ollessa alaikainen, joten Tuomas oli pitkään ainoa isäntä talossa. Leski äiti Katri kuoli 1824, Tuomaan vaimo Eeva kuoli 1829 ja talon ainoa poika Aapeli oli jo täysi-ikäinen ja aviossa, joten hän tuli taloon isännäksi.

Ja uuden avioliittonsa myötä 1830 Tuomas muutti Knuutilasta pois ja hankki viljelykseensä Päätilän kylästä tilat no 1 ja 2. Tilat olivat 7/12 manttalia yhteensä. Tällä tilalla Tuomas eli sitten kuolemaansa asti. Tuomas sai 1. avioliitosta viisi lasta: Fredrik s. 1814, Maria Kristiina s.1818, Katri s. 1821, Jonass.1824 ja Kristiina s. 1827. Toisesta avioliitosta hän sain neljä lasta lisää: Anna s. 1831, Tuomas s. 101.10.1833, Vilhelmiina s. 1838 ja Fredrik Vilhelm s. 1842.

Ainutlaatuista oli, että Anna, Tuomas ja Vilhelmiina vihittiin kolmoishäissä 28.12.1856. Tästä Voisi jatkaa suvun kasvua, mutta se onkin jo sitten pitkä tarina. Sukuselvitys luonnos on tehty saaduin tiedoin ja se jaetaan sukuhaaraa edustaville jäsenille.

Lähde: Sukututkija Briitta Kekki 1986.

Paluu Liikaslinkkiin 1/2003

Paluu sukuseuran pääsivulle