Liikasten sukuseuran esimiehen palsta 1/2003

Jännää oli ...

Viime vuosi oli hyvin poikkeuksellinen, kun kesä oli lähes sateeton ja järvet jäätyivät jo varhain. Nyt seuraukset alkavat näkyä: puita ja pensaita on kuollut kuivuuteen, kaivot ovat tyhjänä pohjaveden painuttua alimmalle tasolle 60 vuoteen, kalat ja ravut ovat kuolleet hapen puutteeseen pienissä järvissä jne. Näin yleisesti, mutta onneksi meillä sukuseurassa vuosi oli varsin positiivinen.

Viime vuoden hommiin kuului mm jäsenkyselyn toteutus. Toisaalla tässä tiedotteessa on artikkeli asiasta, mutta tässä haluan todeta, että tulos piti pienessä jännityksessä, vaikka entisellä työpaikallani olinkin tottunut tuloskeskusteluun vuosittain. Lopulta helpotti, kun selvisi, että palaute ylsi hyvään arvosanaan. Varsinaista yllätystä vastaukset eivät paljastaneet, mutta pohtimista kylläkin. Hallitus ottaa varmasti huomioon saadut eväät, mutta takuuta jokaisen aloitteen toteuttamisesta ei voi antaa, kun moni asia riippuu niin monista tekijöistä. On myös hyvä muistaa, että palautetta voi antaa muulloinkin ja mm sitä silmällä pitäen hallituksen yhteystiedot ovat tiedotteessa. Joskus olemme vähän ihmetelleetkin, että yhteyttä otetaan kovin harvoin. Ei meitä tarvitse pelätä! Mutta antakaa armoa! Me emme ole virkamiehiä tai poliitikkoja, jotka saavat palkkaa, mutta eivät saa aikaan mitään. Teemme tätä työtä harrastuksena ilmaiseksi.

Sukuseuroja on paljon! Katsoin verkosta eli "netistä" patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta Hyperlinkki http://www.prh.fi, paljonko meitä oikein on ja tulos oli hämmästyttävä. Sukuseura- nimellä yhdistyksiä oli 641, sukuyhdistys- nimellä 67 ja suku- nimellä 29. Ehkä olisi vielä lisääkin muilla nimillä, mutta eiköhän tämäkin riitä. Sukuseurojen Keskusliitto ry:een näistä seuroista kuuluu vain murto-osa. Vuoden 2001 lopussa luku oli 66 ja me olemme yksi niistä. Syksyllä sain olla puheenjohtajana SSK:n kokouksessa, josta toisaalla tässä tiedotteessa on Sukuviesti- lehdessä ollut juttu. Ajattelin kirjoittaa henkilötietolaista ja sen vaikutuksista toimintaamme, mutta eipä se niin helppoa ollutkaan. Asia ei ole mielestäni yksiselitteinen ja on syytä tarkistaa vielä muutamia asioita. Siksi sukuselvityksiä ei ole saatu kotisivuillemmekaan. Totuus on kuitenkin, että uusi laki nro 523/22.4.1999 on entistä parempi sukututkijan näkökulmasta, kun ei kaikkeen tarvitse lähteä lupaa kysymään. Hyvää on esimerkiksi se, ettei tietojen käsittelyä voi kieltää, jos sukututkimus tehdään sukukirjaa tai julkaistavaa sukuselvitystä varten. Tarkemmin tästä asiasta voi heti lukea esimerkiksi Sukututkimusseuran kotisivulta Hyperlinkki http://www.genealogia.fi www.genealogia.fi . Onneksi meillä ei ole ollut paljon ongelmia tietojen julkisuusasioissa, mutta tässä voidaan mainita, että tammikuu 2003 ml henkilömatrikkelikiellon oli antanut 39771 ja sukututkimuskiellon 33789 suomalaista. Me olemme tulkinneet asioita niin, että jos joku on antanut meille tietoja henkilötietolomakkeella tai muuten, hän on samalla suostunut niiden käsittelyyn. On sattunut vain yksi tapaus, jossa julkistettu tieto on jouduttu poistamaan ao henkilön pyynnöstä kotisivuiltamme.

Sukukokous on Tampereella, missä Liikasia on noin 30 osoitteessa. Paikka täyttää kyselyn mukaan enemmistön toiveen, että kokouksia pidetään eri paikkakunnilla, missä on Liikasia. Ohjelmassa on otettu huomioon toinen toive eli ollaan enemmän yhdessä. Kolmas toive täyttyy ainakin jollakin tavalla, kun Särkänniemi tarjoaa ohjelmaa lapsille ja nuorille. Olisi mukava, jos mahdollisimman moni jäsen voisi olla paikalla ja että saisimme mukaan sukuseuran esittelyyn lukuisasti Tampereen Liikasia, jotka eivät vielä ole sukuseurakoukussa.

Koukussa olevia näyttää olevan jo mukavasti, kun katsoo Internet- sivujemme kävijämääriä. Viime vuonna uteliaita oli peräti 31 160! Kasvua oli huikeat 354 %. Mielenkiinto kannustaa jatkamaan ja kirjoittamaan lisää Liikasiin liittyviä juttuja kuvilla höystettynä. Olisiko sinulla jo valmiina juttuja pöytälaatikon pohjalla?

Pääsiäinen on pian ja siksi haluan toivottaa omasta ja hallituksen puolesta kaikille jäsenille perheineen Hyvää Pääsiäistä! Tavataan Tampereella eli se on sitten Moro!

Harri Liikanen

Paluu Liikaslinkkiin 1/2003