Liikasetkin euroaikaan

Vuosi vaihtui ja aika suurin muutoksin, kun euro otettiin rahayksikkönä käyttöön. Liikastenkin piti lähteä rumbaan mukaan. Toimintakertomuksen saattoi ja pitikin vielä tehdä markoissa, mutta suunnitelmat piti ajatella jo euroissa ja ei se ihan helppoa ollut. Laskutoimitukset kyllä sujuivat, mutta ajattelu euroissa on uutta ja vienee aikaa ennen, kuin oppii arvioimaan halpuutta ja kalleutta oikein menemättä markan kautta.

Viimeinen markkavuosi jäi historiaan varsin positiivisena, vaikka kaikkea suunniteltua ei saatu tehtyäkään. Erityisesti ilahdutti jäsenmäärän laskun pysähtyminen ja nousu kolmanneksella edelliseen vuoteen verrattuna. Pidän suurta jäsenmäärää olennaisena sukuseuratyössä, sillä koko suvun toiminnasta on kysymys eikä pienen piirin puuhastelusta. Suurella joukolla saamme enemmän aikaan - näin ainakin uskon. Toivottavasti ensimmäinen eurovuosi jatkuu nousu-uralla ja pääsemme viimeistään lähiaikoina uusiin ennätysjäsenmääriin.

Sukukokouspaikkakin selvisi lopulta. Tänä vuonna kokoonnumme Lappeenrantaan, vaikka olemme siellä aikaisemminkin eli vuonna 1996 olleet. Valintaan vaikutti oheisohjelman järjestyminen yhdessä Kaakon Suomi-Australia yhdistyksen kanssa. Toisaalla tässä tiedotteessa on enemmän asiasta ja kokousasiakirjat saat sen mukana. Olisi mukava, jos voisit tulla Lappeenrantaan, jossa pyrimme keskittymään suvun asioihin syvällisemmin.

Sukututkimuskin on edennyt ja etenee edelleen hitaasti mutta varmasti. Rupesin vain miettimään sitä, miten meidän pitäisi ottaa huomioon laki samaa sukupuolta olevien henkilöiden parisuhteen rekisteröinnistä, mikä astui voimaan 1.3.2002. Laki herättää villejä ajatuksia, ja ehkä pohdimme asiaa hallituksessa, että olisimme valmiit asian hoitamaan tarvittaessa. Huhtikuun toiseen päivään mennessä parisuhteita oli rekisteröity 122, joten mistään massailmiöstä ei ole kuitenkaan kysymys.

Harri on kala, mutta myös pojan nimi. Liikanen on sukunimi, joka oli 26.7.2000 yhteensä 1161 suomalaisella Suomessa ja 82 ulkomailla. Elisan puhelinluettelohausta www.0100100 löysin viisi muuta Harri Liikasta, mutta ehkä niitä on enemmänkin. Toukokuussa avautuu Väestörekisterikeskuksen nimipalvelu eli "kaimarekisteri" kaikille netin käyttäjille. Sieltä voi katsoa lukumäärätietoja sekä etu- että sukunimistä. STT:n uutisen mukaan nimipalvelu löytyy internetistä osoitteesta www.sahkoinenhenkilokortti.fi. Rynnätäänpä sinne Vapun jälkeen, kun sima haihtuu.

Reisjärvi - lehdestä luin helmikuussa, että Paavo Pesolan perikunta on saanut kunnalta luvan ottaa soraa tilalta Alatalo Rnro 1:120. Päätös on varmaan ihan hyvä, mutta nyt pitää olla varovainen, ettei tämä Alatalo romahda kuoppaan. Siinä menisi hautaan osa Liikashistoriaa, jos tulkitsin asiaa oikein. Alatalohan on nimittäin se talo, johon Hilma Liikanen Mikkelin maalaiskunnasta pääsi tai ajautui Heikki Pesolan vaimoksi 1916. He saivat kuusi lasta ja Paavo oli niistä ensimmäinen.

Mainettakin on tullut mutta kätketysti. Muistatte varmaan, kun Suomi voitti 18- vuotiaiden MM:n jääkiekossa 2000. Asiasta voit lukea tarkemmin Liikaslinkistä 2/2000. Maalia vahti tuolloin Joni Puurula, joka voitti nyt pronssia miesten pudotuspeleissä Hämeenlinnan Pallokerhon riveissä. Onneksi olkoon hienosta suorituksesta. Kun kuulin Jonin nimen pelien aikana, minusta tuli heti HPK-lainen ja unohdin Jokerit. Pitäähän sitä serkun perheen poikaa kannustaa. Jos luen oikein tähtiä, Joni on hyvässä nousuputkessa ja uskon, että saamme kuulla Jonista pian lisää.

Hyvää kevättä ja kesää kaikille! Nähdään Lappeenrannassa.

Harri Liikanen, sukuseuran esimies

Paluu sukuseuran etusivulle