PUDASJÄRVEN SUKUHAARAN VASTUUHENKILÖ

OLLI LIIKANEN

Synnyin 1975 Kajaanissa, josta matka vei vanhempieni työn vuoksi Kotkaan joulukuussa 1979 ja edelleen Poriin keväällä 1986. Lukion päätyttyä muutin Helsinkiin opiskelemaan kemiaa yliopistossa. Valmistuin ensin kemistiksi 1999, minkä jälkeen suoritin opettajan pedagogiset opinnot kevääseen 2000 mennessä. Sain heti syksyllä 2000 työpaikan Meilahden yläasteelta, ja virka vahvistui samasta paikasta 2004.

Tiedot esivanhemmista kiinnostivat jo viidesluokkalaisena, mutta varsinainen kipinä syttyi yhdeksännen luokan aikana. Kotitalouden perhekasvatuksen tunnille piti laatia sukupuu. Vähän ennen sukupuun esittelyä olin isovanhempien luona Kajaanissa, jossa isoisä löysi kaapista isomummini serkun tekemän selvityksen. Vuosiluvut ja päivämäärät ja ihmiskohtalot tekivät vaikutuksen. Päätin tehdä vastaavanlaisen selvityksen itsekin. Pikkuhiljaa lukion alkuvuosina lueskelin sukututkimusoppaita ja keräsin kirkkoherranvirastoilta tietoja esivanhemmista. Vähitellen aloin tilata maakunta-arkistoista Porin kirjastoon mikrofilmirullia, joita piti käydä tutkimassa myös ylioppilaskirjoitusten välipäivinä. Tutkimuksesta ei lopulta tainnut olla suurta haittaa. Lopputulos yo-kirjoituksissa oli 4 laudaturia ja kaksi magnaa. Varsinainen paratiisi aukeni Helsinkiin muuton myötä, kun pääsin Kansallisarkiston aarteiden kimppuun. Suurimmat katkokset sukututkimustyöhön olivat kesätyövuosina, mutta opettajan työt aloitettuani joka kesä olen arkistossa istunut.

Sukuseuraan päädyin eläkkeelle siirtyneen kollegani myötävaikutuksella. Hän oli tavannut sukuseuramme puheenjohtajan Valtakunnallisessa Sukutapahtumassa Liikasten sukuseuran osastolla ja maininnut Harrille minusta. Harrin otettua yhteyttä liittyminen tapahtui nopeasti. Olin hieman aiemmin kuullut serkkuni kautta sukuseurasta, joten ajatus liittymisestä ei ollut kovin vieras.

Vaikka minut on nimetty Pudasjärven sukuhaaran vastuuhenkilöksi, aloitin toiminnan täydentämällä Kangasniemen sukuhaaran (johon kuulun isäni puolelta) sukutauluja. Lisäykset olivat mm. tyttärien perheitä ja vihkipäiviä. Pudasjärven sukuhaaran (johon kuulun äitini puolelta) lähtöhenkilö on tiedossa ja sen lisäksi erinäisiä muita tietoja. Näitä alan koostaa kevään aikana sukutauluiksi. Mikäli jollakulla on jo tähän liittyvää materiaalia, otan mielelläni tiedot vastaan.

Toinen harrastukseni sukututkimuksen lisäksi on musiikki. Klassinen musiikki vei mukanaan ollessani 9 vuotta, ja huilunsoiton aloitin hieman ennen 10. syntymäpäivää. 15-vuotiaana tartuin mahdollisuuteen aloittaa fagotinsoitto. Eri puhallinorkestereissa olen ollut mukana vuodesta 1988. Niissä olen päässyt kokeilemaan myös vaskipuhaltimia, jopa sen verran, että tuubaa olen soittanut useammalla keikalla! Oman soittamisen lisäksi käyn usein konserteissa. Helsingin kaupunginorkesterin kausikortin hankin muutama vuosi sitten.

Terveisin

Olli Liikanen

(Julkaistu Liikaslinkissä 1/2007. Seuraavana vuonna eli 2008 Olli valittiin hallituksen jäseneksi tiedottajan apulaiseksi.)